Zorgpad COPD longaanval

Zorgcontinuüm voor COPD-Patiënten: omdat iedere longaanval telt

Zorgcontinuüm voor COPD-Patiënten: omdat iedere longaanval telt

Initiatief over:  longaanval actieplan en monitoring

Patiënten en mantelzorgers herkennen longaanvallen vaak niet (tijdig) en weten ook niet altijd hoe hierop te reageren. Daarnaast blijkt dat patiënten na ontslag niet altijd de tijdige opvolging krijgen die nodig is. De communicatie tussen patiënt en zorgverlener, maar ook tussen zorgverleners onderling (ziekenhuis / huisarts) verloopt niet optimaal. 

Dit initiatief heeft een blauwdruk ontwikkeld om deze communicatie te verbeteren. Deze blauwdruk bestaat onder andere uit twee pilotprotocollen die de zorg rondom de COPD patiënt in respectievelijk de huisartspraktijk, tussen huisartspraktijk en ziekenhuis (blended care) en in het ziekenhuis omschrijven.

De blauwdruk is ontwikkeld door een inhoudelijke werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers uit de 1e en 2e lijn in de regio Den Haag-Rotterdam-Delft.

Op zoek naar 15 pilotpraktijken 

Regio Rotterdam-Den Haag-Delft en NWN-Westland is op zoek naar 15 huisartspraktijken die willen gaan werken volgens deze blauwdruk. Er is een 1e lijns longverpleegkundige aangesteld om de deelnemende praktijken bij de implementatie te ondersteunen. Zij zal ook korte lijnen hebben met de verpleegkundigen van de deelnemende ziekenhuizen. 

Meer weten?

Neem contact op met zorggroep Hadoks en/of Zel. Pilotpraktijken kunnen zich aanmelden tot en met 31 januari 2023.

Een initiatief van

Zorggroep Hadoks

info@hadoks.nl

Zorggroep Zel

secretariaat@zel.nl

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Haga ziekenhuis

HMC

Reinier de Graaf ziekenhuis


Terug naar overzicht