Zorgpad COPD longaanval

Longaanval

Wat is COPD?

Wat is een longaanval?

Veel patiëntenleed

Een longaanval, zeker bij een ziekenhuisopname, veroorzaakt veel leed bij patiënten en hun omgeving. Mensen met COPD hebben altijd al moeilijkheden bij het ademen. Dit komt door de beschadigde longen die de zuurstofuitwisseling belemmeren. Bij een longaanval verergeren deze klachten, waardoor zij het zeer benauwd krijgen en zelfs het gevoel krijgen dat zij stikken. Een ziekenhuisopname is dan vaak noodzakelijk. 

Bij een longaanval is niet in paniek raken het belangrijkste. Door op tijd actie te ondernemen, zoals contact opnemen met huisarts en het aanpassen van de medicatie, kan de ernst van de longaanval verminderen. Op deze manier zijn zelfs opnames te voorkomen.

Dat is belangrijk, want helemaal de oude worden na een longaanval doet de patiënt vaak niet meer. Integendeel: bij elke longaanval is er kans op schade aan de longen die zich niet meer herstelt. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat de ene longaanval op de andere volgt. De meeste heropnamen zijn in de eerste weken na ontslag.

Betere patiëntenzorg mogelijk en noodzakelijk

Door tijdig de signalen te herkennen is herhaling van een longaanval te voorkomen. Dit vraagt een proactieve houding van de patiënt. Zorgverleners kunnen daarbij ondersteunen.

Het landelijk zorgpad COPD longaanval beschrijft deze aantoonbaar betere zorg door het bevorderen van transmurale netwerkzorg en na ontslag meer aandacht te schenken aan de signalen van een nieuwe longaanval.   

Meer informatie over COPD en/of een longaanval is te vinden bij het Longfonds