Zorgpad inhalatiemedicatie

Toolbox Goed inhaleren doe je samen

Direct naar de toolbox

Mensen met astma en COPD gebruiken inhalatiemedicatie, de zogenaamde puffer. Zeventig procent van de gebruikers maakt na een jaar fouten in de inhalatietechniek. Dit heeft te maken met de handeling zelf, een vaardigheid die lastig te leren is, maar ook met de samenwerking tussen de verschillende disciplines die bij de zorg voor mensen met astma en COPD betrokken zijn.

De Long Alliantie Nederland (LAN) heeft een Zorgpad Inhalatiemedicatie ontwikkeld waarin heel duidelijk de route wordt beschreven die de patiënt samen met de zorgverlener aflegt: van eerste consult en diagnose tot het kiezen van inhalatiemedicatie en de inhalatie-instructie. De rol van en de samenwerking tussen iedere discipline is hierin essentieel.

Lessons learned verwerkt in toolbox
Een transmuraal zorgpad opstellen is één, maar deze ook implementeren in de eigen regio is een stuk ingewikkelder. Daarom hebben vier regio’s met steun van de LAN het zorgpad geïmplementeerd in de eigen regio. Hun ervaringen en ontwikkelde materialen zijn in onderstaande Toolbox weergegeven, zodat andere regio’s van deze ervaringen kunnen leren.

Klik hier om meer te weten over deze studie.